Vikingen staan bekend als beruchte, harde en ruwe strijders door hun overvallen en plunderingen in Europa. Maar daar is nu niks meer van waar, Vikingen bestaan zeker nog, maar het is nu een gastvrij volk. Gaan jullie dit jaar naar Zweden, Noorwegen of Denemarken? Neem dan eens een kijkje in het leven van een Viking. Check hier de hoogte punten van een vakantie als een Viking!
Ga direct naar...
Een magische wereld
Wil je letterlijk in het voetspoor van de Vikingen stappen, dan moet je in Denemarken zijn: Historisch én spiritueel gezien hét thuisland van de Vikingen. Ooit waren de Vikingen bevreesd in heel Europa vanwege hun plunderingen en overvallen. Tegenwoordig is het gelukkig een vreedzaam en gastvrij volk, maar nog steeds superinteressant en spannend. In het VikingeCenter in Ribe – het oudste stadje van heel Scandinavië – komt de geur van druipende honing en gebraden lamsvlees je tegemoet en vliegen de verkoopkreten van bakkers en viswijven je om de oren. Sla een Viking-mantel om je schouders, leer zwaardvechten als een dappere strijder en bak een platbrood boven een zelfgestookt kampvuur.
Logeertip: 4* Vakantiepark Ribe Byferie
Varen als een viking
In Denemarken maakt het eigenlijk niet uit waar je naartoe gaat. Het land is bezaaid met grafheuvels, forten en musea, dus de Vikinggeschiedenis is overal voelbaar dichtbij. Vliegen op een draak zoals Hikkie en Astrid dat doen kan hier helaas niet, maar je kunt wel leren varen als een Viking op een echte Vikingboot. Vanuit het Vikingschip Museum in Roskilde op schiereiland Seeland zeil je de fjord op voor een woeste Viking-vaart, en leer je roeien, het zeil opzetten en het roer bedienen zoals de Vikingen dat vroeger deden. In Vikingfort Trelleborg leer je de vetste viking-vechttrucs en in Lejre ontmoet je de legendarische Beowulf in het Land van de Legendes. Gaaf!
Check hier waarom je Denemarken met kids nog meer moet bezoeken!
Viking voor een dag
Vaar je – op je Vikingboot – het Kattegat over, dan beland je in Zweden, waar het net als in buurland Denemarken barst van de Vikingverhalen en musea. Wel heel bijzonder is het Fotevikens Museum: een heus Vikingendorp waar mensen vanuit heel Europa naartoe trekken om te ervaren hoe het is om als Viking te leven. En natuurlijk vinden de (nep)Vikingen in dit openluchtmuseum het maar al te leuk om dat aan jou te laten zien. Voel hoe zwaar een Viking-bijl is, help de smid een munt te slaan en kook een kop thee van vers geplukte blaadjes munt in een ketel boven het kampvuur. Tip: ben je hier in juni, dan mag je de grote Viking markt niet missen. Hier smul je van zelfgemaakt Viking-voer en scoor je meteen een gaaf souvenir voor thuis.
Onopgelost mysterie
Hoewel we tegenwoordig heel veel weten van het leven vroeger, brengt het Vikingverleden ook heel wat mysterieus met zich mee. In het stadje Kåseberga in het zuiden van Zweden ligt een van de meest raadselachtige bezienswaardigheid van het land: Ales Stenar. Het fenomeen Ales Stenar bestaat uit 59 gigantische stenen van wel 1800 kilo (!) in de vorm van een schip. Volgens sommige onderzoekers vormen de keien een grafmonument voor de legendarische Koning Ale, anderen gaan ervanuit dat de stenen ooit als astronomische klok dienden. Wat denk jij?
Logeertip: 3* Vakantiepark Idre Fjall
Wonen als een vikingbaas
In Noorwegen leefden de Vikingen alleen langs de kuststrook en fjorden, bijvoorbeeld op de plek waar nu het plaatsje Bøstad ligt. In de jaren 80 stuitte een boer op wat oude keramiekscherven op zijn land. Deze scherven waren pas het begin, want na archeologisch onderzoek beken hier de resten te liggen van het grootste Viking huis dat ooit is gevonden. Het Lofotr Viking Museum is een reconstructie van het huis waar ooit een van de rijkste en machtigste Viking stamhoofden van Noorwegen woonde. Tijdens een rondleiding komt de vikingtijd weer helemaal tot leven. Leer pijl en boog schieten, speel typische viking-spellen, leer manden knopen en maak je eigen, unieke vikingsieraad!
Slag bij Stiklestad
In de Noorweegse geschiedenis is de Slag bij Stiklestad één van de bekendste veldslagen. Tijdens deze slag in het beroemde plaatsje Stiklestad, werd viking-koning Olav gedood. Elk jaar wordt er op 29 juli (Nationale Noorse feestdag) een groot openlucht toneelstuk over koning Olav opgevoerd. Het is een van de grootste openluchttoneelstukken van Scandinavië. Het hiervoor speciaal gebouwde amfitheater is de grootste in het land. Naast het bekende toneelspel wordt er jaarlijks ook het St. Olavs Festival georganiseerd met een indrukwekkende middeleeuwse markt, concerten, theatervoorstellen en een speciaal programma voor kinderen. Het festival vindt elk jaar plaats op 28 en 29 juli. Ben je tijdens je vakantie eind juli in Trondheim, zorg dan dat je kaarten koopt voor dit unieke festival. Tip: bezoek de stad Trondheim. Deze stad was ooit de hoofdstad van Noorwegen en was het belangrijkste centrum van de vikingen.
Praktische informatie
- Naar Denemarken kun je met de auto, naar Zweden en Noorwegen moet je ook gebruik maken van de veerboot. Je hebt geen visum nodig en betaalt met de Deense, Zweedse en Noorse Kroon.
- Het Lofotr Vikingmuseum is het hele jaar geopend. Het Ribe VikingeCenter is geopend van 24 april t/m 19 oktober 2019
- Varen bij Roskilde kan alleen in de zomermaanden t/m 30 september 2019. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar oud moeten worden vergezeld door een volwassene.
- Het Fotevikens Museum is geopend van begin mei t/m half september. Let op: niet elk weekend geopend.
Wat vond je van dit artikel?
Reacties
Geen reacties gevonden