Sicilië
Alle feiten op een rijtje
Als we de bewoners van Sicilië mogen geloven is dit eiland 'het meest pure en allermooiste stukje Italië'. Sicilië ligt aan de voet van de 'Italiaanse laars' en heeft een oppervlakte van 25.709 vierkante kilometer. Dit betekent dat Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee is. De Oud-Griekse naam is Trinikria, wat zoiets als 'eiland met drie punten' betekent. Dat slaat op de driehoekige vorm, maar ook op de ligging tussen Afrika en Europa. Daardoor is het eiland de afgelopen eeuwen vaak van 'eigenaar' veranderd. Van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Noormannen tot de Fransen. Zij hebben allemaal hun sporen achtergelaten en dat betekent dat je er een unieke mix aan culturen en bouwstijlen kunt vinden. Officieel bestaat Sicilië uit meer dan één eiland. Het zijn er welgeteld vijftien waarvan Panelleria en de Pelagische Eilanden geologisch gezien niet bij Europa, maar bij Afrika horen.
Cultuursnuiven
Raak jij compleet gefascineerd door spannende verhalen over de oude Grieken, Romeinen en de Mafiosi? Dan zit je op Sicilië helemaal goed! In de hoofstad Palermo lijkt het wel een openluchtmuseum met Griekse tempels en Romeinse amfitheaters. Het allermooiste plekje van Sicilië is Taormina. Vanaf het Teatro Greco heb je een spectaculair uitzicht over de Middellandse Zee en de reusachtige Etna. Sicilië is berucht als 'het land van de maffia'. Hoewel de maffia wel op Sicilië is ontstaan, merk je daar tegenwoordig vrij weinig van als toerist. Je kunt er wel bijzondere plekjes opzoeken uit de bekende maffia-films zoals The Godfather.
Natuurwonder
Altijd al een échte vulkaan willen bewonderen? Op Sicilië vind je de 3329 meter hoge Etna. Deze vulkaan is één van de meest actieve vulkanen ter wereld. Het is daarom ook verstandig om met een goede gids naar boven te gaan. Een aanrader is de jeeptour. Hobbel over het maanlandschap naar boven. In de winter kun je zelfs skieën op de Etna. Hoe cool is dat?
Lekkernijen
Als de temperaturen stijgen snak je natuurlijk naar een lekker verkoelend ijsje. Ontbijt als de échte Siciliaan met een 'Brioche con gelato'. Geen broodje hagelslag, maar een broodje met ijs! Probeer ook eens de typisch Siciliaanse arancini: gefrituurde risottoballetjes met mozzarella. Voor de zoetekauw is er de canollo: een knapperig koekrolletje gevuld met ricotta. Mjamma mia zo lekker!
Weer Sicilië
Sicilië kent een middellandsezeeklimaat, dat betekent over het algemeen dat het er zomers warm - tot heel warm - kan worden. Enkel op de hoge vlaktes van de de vulkaar de Etna vind je in de winter sneeuw. Op de rest van het eiland zijn de winters zacht met temperaturen van 13-17 graden. De kans op regen is dan wel groot. De zomers zijn warm - oplopend tot meer dan 30 graden, door de Sirocco wind uit de Sahara. Je vliegt vanaf Amsterdam in 2 uur en 45 minuten naar het Italiaanse eiland.