Vliegen met een baby
Vliegen met een baby
Vliegen met een baby is even plannen, maar met de juiste voorbereiding is het prima te doen. Het begint met het kiezen van een geschikte bestemming. Wil je nog niet al te lang met je kleine in het vliegtuig zitten? Kies dan voor een vakantie naar één van de Spaanse eilanden, zoals Menorca of Ibiza. Hier vlieg je al heen in 2 uurtjes en het wordt er in de zomer niet té warm. Durf je al wat verder, dan zijn Griekenland (4 tot 4,5 uur vliegen) en Turkije (5 uur vliegen) ook leuke opties. Je vindt in deze landen ook verschillende accommodaties die een speciaal aanbod hebben voor jonge gezinnen, zodat je niet zoveel mee hoeft te nemen in het vliegtuig.
Faciliteiten voor vliegen met een baby
Het is een geruststellend idee dat de meeste vliegmaatschappijen tegenwoordig rekening houden met de kleinste reizigers. Zo kun je vaak gewoon babymaaltijden in het vliegtuig aanvragen, reserveer je gemakkelijk een babybedje voor onderweg en zijn er speciale veiligheidsgordels voor de kleintjes.
Babybedje/bassinet
Als je gaat vliegen met een baby is het niet zo fijn als je je kleine de hele vlucht op schoot moet houden. Daarom kun je van tevoren een babybed of bassinet reserveren. Een bassinet is een wat kleiner bedje, dat geschikt is voor een baby tot ongeveer 4 maanden. Meestal is er een beperkt aantal bedjes en bassinets beschikbaar in het vliegtuig, dus geef je reservering bijtijds door aan de vliegmaatschappij.
Babyvoeding
Je mag in het vliegtuig gewoon babyvoeding meenemen voor je kleine, zolang het maar voor gebruik tijdens de vlucht is. Extra potjes babyvoeding moet je in je koffer meenemen. Kies je ervoor om geen babyvoeding mee te nemen voor in het vliegtuig, dan kun je ook babymaaltijden reserveren. Geef dit ook op tijd door bij de vliegmaatschappij en geef bij het boarden de etenstijd van je baby door aan het cabinepersoneel. Zij kunnen hier dan rekening mee houden en de voeding voor je kleintje op tijd warm maken.
Veiligheidsgordel
Veiligheid gaat boven alles en dat geldt natuurlijk helemaal als je gaat vliegen met een baby. Daarom zijn er in het vliegtuig speciale veiligheidsgordels voor baby’s aanwezig. Deze gordel kun je opvragen bij het cabinepersoneel en wordt vastgemaakt aan je eigen veiligheidsgordel.
Babycare Lounge
Stel, je vliegt vanaf Schiphol en je bent een paar uur te vroeg op het vliegveld. Of je vlucht heeft vertraging. Dan kunnen jullie relaxen in de Babycare Lounge. In deze lounge is ruimte om je baby privé te verzorgen en voeden en kan je kleintje zelfs een tukje doen, terwijl jij ook even tot rust komt.
Checklist voor vliegen met een baby
Als je gaat vliegen met een baby wil je vaak 1001 spullen meenemen om het jou en je kleintje zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit is vaak helaas niet mogelijk, omdat je maar tussen de 5 en de 12 kilo handbagage mee mag nemen (het aantal verschilt per vliegmaatschappij). Daarom maakten we vast een checklist voor je met daarop de meest noodzakelijke babyspullen.
- Luiers
- Billendoekjes
- Bronwater, in verpakkingen van 100 milliliter
- Setje schone kleding
- Speen + extra speen
- Drinkbeker
- Babyvoeding
- Lepeltje
- Melkpoeder
- Spuugdoekje
- Trappelzak
- Favoriete speeltje/knuffel van je kleintje
- Handdoek/verschoonmatje
- Iets om te knabbelen, bijvoorbeeld een soepstengel of rijstwafel
Tips voor vliegen met een baby
Naast een checklist zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden als je gaat vliegen met een baby. Want koop je een babyticket of niet, en hoe voorkom je problemen met de luchtdruk en het eten van je kleine? We geven je hier nog wat handige tips voor vliegen met een baby.
- Vlieg je met een kleintje van onder de 2 jaar, dan profiteer je in de meeste gevallen van een flinke babykorting. Je hoeft voor een baby namelijk nog geen volledige stoel te boeken, waardoor een babyticket veel goedkoper is: de meeste vliegmaatschappijen hanteren een korting van 90% voor baby’s. Houd er wel rekening mee dat je baby op de terugreis nog steeds onder de 2 jaar moet zijn. Wordt je baby op vakantie 2, dan kan het voordelig zijn om twee losse tickets te boeken; een babyticket voor de heenweg en een kinderticket (66-75% van de reguliere prijs) voor de terugweg.
- Houd er rekening mee dat een babyticket geen recht geeft op een vliegtuigstoel. Het kan dus zijn dat je je baby op schoot moet houden. Mocht het vliegtuig niet vol zitten, dan kun je vaak wel met het cabinepersoneel regelen dat ze de stoel naast je vrijhouden, zodat je die kunt gebruiken voor je kleintje. Je kunt met een babyticket weer wel extra bagage meenemen, zoals een (ingeklapte) kinderwagen.
- Je baby moet veel zitten tijdens de vlucht, dus het is verstandig om hem of haar gemakkelijke zitkleding aan te trekken.
- Tijdens de vlucht kan je kleine last krijgen van de luchtdruk in de cabine. Om de oorpijn tegen te gaan kun je je baby laten drinken, laten sabbelen op een speen of een soepstengel of rijstwafel geven om op te sabbelen.
- Vraag bij het instappen aan het cabinepersoneel of ze rekening kunnen houden met de eettijden van je baby. Zo hebben ze genoeg tijd om de maaltijd van je kleine klaar te maken.
- Neem de favoriete knuffel van je baby mee in het vliegtuig, dit voorkomt een hoop problemen als je koffer onverhoopt zoek raakt of verlaat aankomt.
- Een kinderwagen of autostoeltje telt niet mee als bijzondere bagage. Deze bagage hoef je daarom niet aan te melden. Wel telt het gewicht van deze bagage mee bij het aantal kilo’s dat je maximaal mag meenemen.
- Controleer van te voren of de kleertjes nog passen. Het komt vaak voor dat je gaat vliegen met een baby in de winter maar de bestemming zomers is. Het zou zonde zijn als je er op de bestemming achter komt dat de zomerkleertjes niet meer passen.